Choď na obsah Choď na menu
 

9. konferencia policajných historikov

Milí priatelia

9.Konferencia policajných historikov sa uskutočnila pod záštitou riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach plk. Mgr. Štefana Mulika v kinosále Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach na Rampovej ulici č. 7 od 23. do 25. mája 2024.
Na programe konferencie sa organizátori Slovenská policajno-historická spoločnosť, Krajské riaditeľstvo PZ v Košiciach, Územné úradovne Bratislava X. a Košice Slovenskej sekcie IPA,a Klub policajnej histórie Lučenec spolu podielali
Slávnostné otvorenie vykonal policajný prezident Ľubomír Solák, ktorého sa zúčastnili plk. Mgr. Štefan Mulik, plk. Dušan Sabol riaditeľ KR PZ Prešov, Slavomír Pavelčák veliteľ Mestskej polície Košice,Jerguš Sivoš prezident Slovenskej policajno-historickej spoločnosti, všetci pozvaní hostie a prednášajúci.

Konferenciu začal prednášajúci Tomáš Herajt: Policajné riaditeľstvo v Košiciach v rokoch 1920 až 1938.Zaujímavosti z histórie košickej štátnej polície. Ďalšími prednášajúcim bol Radek Galaš: Košický nález Otílie Vránskej v roku 1933. Ďalej pokračovala Miriam Balvirčáková : Rozbor archívnych fondov Policajného riaditeľstva v Košiciach v rokoch 1919 až 1939. a Spravodajská ústredňa pri Policajnom riaditeľstve v Prahe odbočka v Košiciach 1921 až 1938. Prednášajúci Jerguš Sivoš : Plukovník Ján Plakinger v žandárskej službe a v odboji. Michal Dlouhý:Nitrianski četníci - hrdinovia a obete odboja.Ondřej Kolář Traja kamaráti Príbeh bývalých partizánov v čele ZNB na Ostravsku. Vladimír Ďurišin: Slovenský čuvač v četníckej správe. Jiří Rulc: Využitie pachovej stopy v policajnom zbore v histórii času. Juraj Štaudinger: Vražda triedneho učiteľa.ň

V piatok konferenciu otvoril Pavel Vaněk : Smrť na konci Dyje. Prípad zastrelenia dvoch Rakúšanov v auguste 1956. Rudolf Manik: Z partizána príslušníkom Národnej bezpečnosti. Príbeh Jozefa Fúru.Ivana Kolářová: Oto Demel. Prípad kariéry četníckeho dôstojníka v medzivojnovom Sliezsku. Tomáš Herajt: Služobné čísla colnej správy ČSFR a ČR od roku 1990 do súčasnosti. Petr Stein: Policajné opatrenia 17.november 1990 - návšteva G.W. Busha v Prahe.
Ukončenie konferencie urobila Zuzana Labudová architektúrou budovy Policajného riaditeľstva v Košiciach a prehliadkou miest spojených s činnosťou polície a žandárstva v Košiciach.Milí priatelia opäť sme mali možnosť nahliadnuť do histórie, ktorú je potrebné si neustále pripomínať.

V Košiciach 26.mája 2024                                                    

 

Vedúci Územnej úradovne Bratislava X.
             Vladimír Šramatý

 

Náhľad fotografií zo zložky 9. konferencia policajných historikov