Choď na obsah Choď na menu
 

7. Medzinárodné stretnutie zberateľov policajných insígnií Praha

Dobrý deň priatelia, kolegyne, kolegovia,

7. Medzinárodné stretnutie zberateľov policajných insígnií sa uskutočnilo v Prahe ktoré organizovali Josef Martínek a Milan Hanák 14. septembra 2024 v Zotavovni väzenskej služby ČR Na Květnici Praha 4 Nusle. Opäť sme mali možnosť sa stretnúť, pozdraviť sa a pochváliť novými úlovkami týkajúcimi sa policajných nášiviek. Tento rok sme mali možnosť pozrieť si miesta pankráckej väznice, ktoré slúžia ako pamiatka na tých, ktorí to v ťažkých podmienkach neprežili.

Väznica Pankrác bola postavená v rokoch 1885 - 1889 a nahradila zastaranú Svätováclavskú trestnicu. Počas nacistickej okupácie v rokoch 1939 - 1945 sa začali vykonávať popravy priamo vo väznici. K tomu boli prispôsobené cely smrti a na Pankráci prišlo gilotínou o hlavu 1079 ľudí. Tri miestnosti používané pre tento krvavý účel nazývané Pankrácka sekyrárna sú chránené vrátane popravčieho nástroja a slúžia ako pamiatka. Po druhej svetovej vojne bolo na základe veľkého retribučného dekrétu vo väznici popravených 147 osôb. Ďalších 348 osôb bolo vo väznici popravených do zrušenia trestu smrti v roku 1990 prevažne obesením. Celkovo bolo v Pankráckej väznici popravených 1580 osôb. Touto cestou chceme poďakovať historikovi Dr. Alešovi Kýrovi, ktorý nás previedol týmito smutnými priestormi aj s odborným výkladom.

Po ukončení 7. Medzinárodného stretnutia zberateľov policajných insígnií sme prítomným účastníkom tlmočili odkaz, že ďalšie medzinárodné stretnutie v rámci Česko - Slovenska sa uskutoční 17.mája 2025 v priestoroch Domu kultúry na Vajnorskej 21 v Bratislave. Všetkých srdečne pozývame na toto stretnutie a tešíme sa. 
 
Vedúci Územnej úradovne Bratislava X. Slovenskej sekcie IPA
                            Vladimír Šramatý